V vsebinski marketing vlagamo ogromno časa in denarja, da dosežemo cilje našega podjetja.

Toda nekje na tej poti se preveč ukvarjamo s pripravo marketinških vsebin in pozabimo izmeriti učinkovitost vsebinskega marketinga…

Pomembnost merjenja učinkovitosti je tolikšna, da bi morali pred izvedbo načrta za vsebinski marketing, imeti vzpostavljen sistem za spremljanje napredka.

Namreč, presenetljivo je, da ni veliko podjetij sposobnih povedati, kako učinkovita je njihova strategija vsebinskega marketinga.

Domnevajo, da bi sčasoma prinesla rezultate.

Navdušeni za primere vsebinskega marketinga na internetu izčrpajo svoja sredstva za ustvarjanje vsebine, vendar nimajo kaj pokazati.

Vsak uspešen prodajalec, daje prednost spremljanju napredka nad vsem ostalim.

Zakaj? Ker je to edini način za prepoznavanje področij, ki jim je treba nameniti več pozornosti. To je edini način, da zagotovite, da se premikate v pravi smeri.

A ker zdaj berete to objavo, je večja verjetnost, da ste med uspešnimi prodajalci, ki so pripravljeni popraviti zadeve, zato pojdimo naprej in raziščimo, kako lahko analizirate svojo strategijo vsebinskega marketinga in spremljate napredek.

Postavljanje ciljev S.M.A.R.T. za merjenje učinkovitosti vsebinskega marketinga

Cilji vašega podjetja bi morali biti osnova vaše strategije vsebinskega marketinga, kajti na ta način se lahko osredotočite na pomembne ključne podatke.

Na primer, če je vaš cilj ustvarjanje potencialnih strank, so metrike, kot je promet na spletni strani, manj pomembne. V tem primeru je za vas najbolj pomembno koliko potencialnih strank imate.

Kaj je torej cilj S.M.A.R.T?

 Da bi bili vaši cilji jasni in dosegljivi, bi morali biti vsi:

specifični (preprosta, smiselna, pomembna)

merljivi (smiselno, motivirajoče)

dosegljivi (dogovorjeno, dosegljivo, realno)

relevantni (razumno, realno in na podlagi rezultatov)

tempirani ali časovno omejei (časovno / stroškovno omejen, pravočasen, časovno občutljiv)

Z vsemi sodelavci se pogovorite in opišite S.M.A.R.T. cilje, ki jih želite doseči z vašo strategijo vsebinskega marketinga.

Načrtovanje meritev uspešnosti vsebinskega marketinga

 Naslednji korak je določitev meritev uspešnosti, ki ustrezajo vašim ciljem.

Meritve uspešnosti vsebinskega marketinga sestavljajo številčni podatki, ki jih lahko analizirate, da ocenite učinkovitost svojih marketinških kampanj.

V nadaljevanju je seznam meritev uspešnosti, s pomočjo katerega lahko izmerite učinkovitost strategije vsebinskega marketinga. Kot sem že omenil, je vaša naloga ugotoviti, kateri od teh je na podlagi vaših ciljev najpomembnejši.

To so vsi odlični kazalci uspešnosti, ki jih je treba pogosto analizirati…

Osebno rad uporabljam Google Analytics za merjenje večine mojih KPI in uporabo Googlove iskalne konzole za merjenje uspešnosti vsebinskega marketinga.

Spletni promet za merjenje učinkovitosti

Z optimizacijo vsebine za iskalnike lahko vaše spletna stran pridobiva boljše uvrstitve. Pridobivanje več prometa je dober znak. Potrjuje, da je vsebina vaše spletne strani privlačna in pritegne nove obiskovalce.

Še posebej, če gre za novo blagovno znamko, vam lahko spremljanje prometa na spletnih straneh pomaga oceniti, ali vaša vsebinska strategija podjetju omogoča večjo prepoznavnost blagovne znamke.

Tukaj bi rad dodal, da prometa na spletnih straneh kot metrike ne bi smeli jemati samo od sebe… na primer, če bi na svoji spletni strani imeli 10.000 obiskovalcev, se lahko to zdi odličen rezultat, če vsi ti obiskovalci ostanejo le nekaj sekund na tej strani, potem lahko pride do težav.

Kaj je povzročilo, da so zapustili vaše spletno stran?

Zakaj so na tej strani preživeli le nekaj sekund?

Odgovor sledi v nadaljevanju…

Stopnja obiskanosti spletne strani

Niso verjetno vse strani na vašem spletni strani uvrščene visoko.

Spletne strani, ki jih ocenjujejo, morajo biti privlačne za obiskovalce in v sebi vsebovati lijak – tunel za vsebinski marketing, s katerim lahko obiskovalce preusmerite iz ene strani na drugo in jih na koncu pretvorite v stranke.

Visoka stopnja obiskov ene strani na splošno kaže na slabo strategijo.

Če je temu pri vas tako, potem te strani prenovite in jih naredite bolj privlačne z uporabo lijaka za vsebinski marketing. Stopnja obiskov ene strani je merilo, ali nekdo obišče samo eno stran vaše spletne strani, nato pa ‘odskoči’ na drugo spletno stran…

Včasih se zgodi, da je stopnja obiskov ene strani v redu … na primer, če ljudi pripeljete do strani, na kateri je videoposnetek, ki si ga želijo ogledati, ali na prodajno stran s prehodom za plačila, ki se pojavi, da sprejme plačilo … to bi lahko vse imelo znake visoke stopnje obiskov, vendar še vedno služi svojemu namenu.

Ogledi spletne strani

Na vaši spletni strani verjetno obstajajo mrtve strani, ki lahko škodujejo vaši uvrstitvi. Lahko odstranite tiste strani, na katerih ni nobenega pregleda.

Ta meritev vam pomaga tudi razumeti vedenje obiskovalcev. Lahko vidite, koliko strani si je na vašem spletni strani ogledal edinstven obiskovalec, da ocenite, kako učinkovita je vaša notranja strategija povezovanja in tokov v samem lijaku.

Čas na spletni  strani

Najboljši način za analizo kakovosti vaše vsebine je pregledovanje, koliko časa porabijo obiskovalci na teh straneh. Na primer objave z dolgimi zapisi so odlične za pridobitev organske uvrstitve.

Če pa je vaš cilj vključiti svoje obiskovalce in zgraditi odnos, da potem sami poiščejo koristno vsebino in za to porabijo več časa.

Koristna metrika je za oceno kakovosti posameznih strani.

Pogosto dodajanje videoposnetka na te strani lahko hitro poveča meritve časa na spletni strani, a bodite previdni kaj boste dodali.

Razvrstitev po spletnem strani

Ne le, da je eden glavnih ciljev za vsako podjetje, ampak tudi pomaga pri analizi učinkovitosti vaše vsebinske strategije.

Če se vaša razvrstitev spletne strani izboljšuje, je to jasno znak, da deluje vaš marketinški načrt za vsebinski marketing.

Večina spletnih prodajalcev natančno preverja to meritev, saj večina njihovih marketinških prizadevanj usmerja k izboljšanju uvrstitve na spletni strani.

Pot do spletne strani

Če je vaša strategija učinkovita pri izboljšanju poti do strank in olajšanju odločitve, ali naj se pomikajo skozi vaš lijak, se bo število kvalificiranih potencialnih strank, ki jih ustvarite, vsekakor povečalo.

Ta metrika je še posebej koristna, če je vaš cilj pridobiti več potencialnih strank.

Morda boste naredili vse drugo pravilno, a če ne dosežete svojega cilja, je potrebno drugače oblikovati strategijo vsebinskega marketinga.

Eden od ciljev večine podjetij je povečati njihovo pridobitev in ugotavljamo, da zdaj, bolj kot kadarkoli prej, vsebinski marketing prinaša rezultate.

Prodaja na spletni strani

Odlična vsebina lahko obiskovalce spremeni v kupce in povečanje prodaje je tudi končni cilj številnih podjetij…

Torej spremljanje prodajne metrike je odličen način, da zagotovite, da vam vsi marketinški napori in investicije pomagajo do znatnega donosa naložbe.

Tudi druge meritve, kot so vrnitev obiskovalcev, udejstvovanje in naročniki, so zelo koristne pri merjenju učinkovitosti vaše strategije vsebin.

Zlasti kadar se vaši cilji vrtijo okoli izgradnje vaše blagovne znamke…

Ne zbirajte samo podatkov, temveč jih uporabljajte v svojo korist.

Vedno sem rekel, da številke pripovedujejo zgodbo, pri vsebinskem marketingu pa je zgodba precej jasna.

Poskusite tudi, da bodo stvari preproste in enostavne.

Uporaba več orodij za zbiranje podatkov je bolj verjetno, da vas nebo osredotočila na priložnosti za izboljšanje.

V idealnem primeru se držite orodja in uporabite informacije, ki jih pridobite za izboljšanje strategije vsebinskega marketinga, tako da takoj prilagodite.

Dokler se osredotočite na pomembne meritve, jih pogosto analizirate in na podlagi teh meritev spreminjate, da izboljšate vašo strategijo trženja vsebin, boste učinkovito povečali donosnost naložbe.

Izberite 3 ali 4 in začnite s temi, ko boste te uredili, razširite merjenje vsebinskega marketinga.

Če bi želeli našo pomoč kliknite na spodnji gumb:

KLIKNITE TUKAJ ZA BREZPLAČNI POSVET

Lepo bodite in se vidiva na drugi strani,

Damir Junuzović

P.S. Vsekakor preverite, da so vaše meritve pravilno nastavljene in povezane.