Enkrat, ko virus okuži računalnik, hekerji prevzamejo popoln nadzor nad vsem kar se na njemu nahaja in če želite ponovno kontrolirati vaš računalnik in vse dokumente, boste mogli nakazati zahtevano odkupnino.

Prejšnji vikend se je zgodil eden od največjih hekerskih napadov in okužil več kot 200.000 računalnikov v 150 državah sveta. Hekerji so izkoristili program za hekanje, ki ga je razvila Ameriška Nacionalna varnostna agencija in je v aprilu izmaknil nadzoru. Ko virus okuži računalnik, hekerji prevzamejo popoln nadzor nad vsem kar se nahaja v računalniku in če želite ponovno pridobiti nadzor nad vašimi dokumenti, boste mogli nakazati odkupnino.

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko pričakujemo še več takšnih napadov v prihodnosti, ki bodo še močnejši in bolj pogosti. Zato preberite kako se zaščititi.

Naredite kopije dokumentov

Cilj takšnih napadov je ugrabitev dokumentov in največja škoda je izguba dokumentov. Da bi se temu izognili in obdržali pomembne dokumente, je najbolj učinkovita rešitev, da takšne dokumente shranite in kopirate na zunanji disk, ki ni povezan in priključen na internet.

Ne odpirajte sumljive e-pošte, spletnih strani in aplikacij

Računalnik se vam ne bo mogel okužiti, če niste namestili škodljive programske opreme. Zato bodite zelo previdni in pozorni kadar odpirate e-maile, ki so videti kot, da bi jih poslali sami sebi, dobili od kolegov in vsebujejo neželene priloge v notranjosti. Če so vam linki videti sumljivo, jih ne klikajte , aplikacije pa nalagajte samo iz uradnih trgovin, ki so varne in zanesljive.

Uporabljajte anti virusne programe

Anti virusni programi skenirajo in blokirajo vsebine, ki bi lahko škodile računalniku, tablici, pametnemu telefonu ali kakšni drugi napravi.

Redno posodabljajte programsko opremo

Redno posodabljanje programske opreme zmanjšuje možnosti, da postanete žrtev napada, kajti vsaka nova verzija posameznega programa ali aplikacije ima nadgraditve, na mestih kjer so programerji ugotovili, da bi obstajala možnost za škodo v kodi.

 

Microsoft priporoča takojšnje posodobitve Windowsov

Microsoft priporoča takojšnje posodobitve nekaterih operacijskih sistemov. Namreč takšni hekerski napadi (ransomware) prizadenejo tudi računalniške mreže večjih podjetij in javnih ustanov. Tako boste hitro dosegli zanesljivo zaščito vašega računalnika.

Bodi vzor in sprememba! Vsak dan naredi korak več.