Uspeh so cilji in vse ostalo je podrejeno temu, je bilo veliko odkritje v ljudski zgodovini.

Vaše življenje bo postalo izvrstno šele takrat, kadar boste jasno določili in identificirali, kaj si resnično želite. Naredite načrt, kako doseči svoje cilje in na tem vsak dan aktivno delajte.

Razlog številka ena za neuspeh je, da si osebe ne pripravijo nov načrt, ki bi nadomestil predhodni načrt, ki ni deloval…

Osebno sem prišel do določenih ugotovitev in spremenil tri zadeve, ki so ključnega pomena za uspešno življenje in posledično tudi za večjo realizacijo zastavljenih ciljev.

Prva ugotovitev je bila, da sem jaz odgovoren za moje življenje in za vse kar se mi je zgodilo. Naučil sem se, da življenje ni neka generalna vaja ali trening, ter da se stvari ne ponavljajo.

To so potrdile številne raziskave uspešnih ljudi, ki so pokazale, da sprejemanje lastne odgovornosti predstavlja začetno točko in korak. Pred tem korakom se nič ne zgodi in kadar sprejmete popolno odgovornost, se vaše celotno življenje začne spreminjati.

Druga ugotovitev je bila, da je potrebno določiti jasne cilje, ki bodo preprečili obdobje v kateremu ne bom vedel kaj počnem.

Temu sem se izognil tako, da sem se usedel in zapisal moj seznam ciljev (prvič že pri 23. letih), ki jih želim doseči in uresničiti.

Zgodilo se mi je, da sem celo pozabil, da seznam obstaja. Čez določeno obdobje pa sem ugotovil, da sem večino kratkoročnih ciljev iz seznama že dosegel.

Tretja in hkrati najbolj pomembna ugotovitev zame je bila, da lahko spremenim vse, naučim se lahko vsega pomembnega in pridobim veščine, ki so mi potrebne za doseg ciljev.

V resnici nihče ni bolj pameten od vas in nihče ni boljši od vas.

Vse poslovne, finančne, komunikacijske, prodajne in ostale veščine, se lahko naučite. Vsaka oseba, ki je odlična na določenem področju danes, je v preteklosti bila povprečna ali celo slaba.

Ena od teh oseb sem bil tudi sam na določenih področjih.

Tistih 5% ljudi, ki so najboljši na določenem področju, v preteklosti niso bili del tega področja in mogoče sploh niso vedeli, da to področje obstaja. Tudi vi lahko naredite enako kot oni.

Da bi vam to pot naredil enostavno in povečal vaše možnosti za končni uspeh, sem pripravil seznam za določanje jasnih ciljev korak za korakom.

Seznam je sestavljen iz naslednjih 13. korakov:

Korak 1. Odločite se, kaj točno vi želite na vsakemu izmed ključnih področij v vašem življenju.

Začnite razmišljati z odprto domišljijo in si predstavljajte, da ni nobenih omejitev za kaj lahko dosežete in kam lahko pridete.

Zamislite si, da imate čas in denar, podporo in kontakte, veščine in znanja ter izkušnje, ki jih potrebujete za doseganje kateregakoli cilja, ki si ga lahko sami zastavite.

Zamislite si, da lahko zamahnete s čarobno palico in vaše življenje bi se spremenilo v popolno. Si lahko predstavljate, kako bi izgledalo?

Koliko bi želeli zaslužiti v obdobju enega, treh ali pet let?

Kakšen življenjski stil bi imeli vi in vaša družina?

Kakšno bi bilo vaše čustveno in telesno zdravje ter duhovno življenje?

Odgovorite na ta vprašanja v naslednjih 60 sekundah in zapišite tri najbolj pomembne cilje v življenju. Pišite hitro.

V večini primerov se pokaže, da tisto kar ste zapisali v 60 sekundah predstavlja vaše resnične cilje in želje.

Korak 2. Zapišite na papir.

Vaši cilji morajo biti zapisani, jasni, specifični, dosegljivi in merljivi.

Predlagam vam, da zapišete vaše cilje kot, da izpolnjujete naročilnico za proizvodnjo v tovarni, ki ne sprejme zamenjavo naročilnice.

Zato bodite zelo jasni in natančni.

Samo 5% odraslih ima zapisane cilje in vsi ostali delajo za njih.

Korak 3. Določite rok.

Vaš podzavesti um uporablja roke kot sistem prisile, da vas pelje, nezavedno in zavedno do uresničitve ciljev in zastavljenih načrtov.

Če je vaš cilj dovolj velik, postavite dodatne roke. Recimo, da je vaš cilj finančna neodvisnost, potem si določite cilj na 10 ali več let in ga razdelite na posamezno leto, da veste kaj je potrebno narediti, kako varčevati, investirati in zaslužiti.

Če iz kakršnegakoli razloga ne dosežete cilj do roka, enostavno določite nov rok, saj ne obstajajo nerealni cilji, ampak le nerealni roki.

Korak 4. Identificirajte ovire, ki jih bo potrebno preskočiti, da pridete do cilja.

Vedno obstaja ovira, ki omejuje in določa hitrost na poti do cilja. Kaj je vaša ovira?

Pravilo 80/20 velja za ovire, ki predstavljajo omejitve. Kar 80% razlogov za nedoseganje ciljev se skriva v vas in 20% razlogov je izven vas.

Vedno začnite pri sebi.

Korak 5. Identificirajte znanje, informacije in veščine, ki jih potrebujete, da dosežete cilj.

Vaša najšibkejša spretnost določa, koliko boste zaslužili in kakšen bo vaš uspeh. Vaš napredek bo večji v primeru, da boste delali samo na tistemu kar vas trenutno ovira in drži nazaj.

Ključno vprašanje je, katera je tista spretnost, ki bi imela največji pozitivni vpliv na vaše življenje? Katera je tista veščina, ki bi vam pomagala doseči najbolj pomembne cilje?

Zapišite to spretnost ali veščino na čist bel papir, naredite načrt in delajte vsak dan na temu, da jo razvijete čim prej.

Korak 6. Identificirajte osebe, čigavo pomoč in sodelovanje boste potrebovali za doseganje ciljev.

Naredite seznam vseh oseb iz vašega življenja, s katerimi bo potrebno delati ali sodelovati, da dosežete vaše cilje. Začnite s člani vaše družine, saj je njihova podpora in sodelovanje zelo pomembna.

Nato zapišite vse nadrejene, podrejene, sodelavce in poslovne partnerje iz dosedanjih služb in se vprašajte: ˝kakšno korist bo imela ta oseba, če mi pomaga˝, saj vsi poznate vsesplošno življenjsko pravilo ˝kdor da, ta dobi˝.

Za doseganje velikih ciljev, sanj in želj, boste potrebovali pomoč in podporo številnih ljudi. Pomembno je, da zgradite zanesljivo ekipo uspešnih ljudi, na različnih področjih in si medsebojno pomagate.

Korak 7. Naredite seznam vsega, kar bo potrebno narediti, da dosežete cilj.

Razmislite o vseh ovirah, ki vas čakajo, veščinah in znanju, ki jih potrebujete, osebah za sodelovanje in vsem ostalim. Zapišite vsak posamezni korak, ki si ga lahko zamislite in komu bo potrebno slediti, da dosežete vaš cilj.

Kadar to naredite, dojamete, da je cilj dosegljiv in realen ter se vedno začne s prvim korakom.

Korak 8. Seznam organizirajte v delovni načrt.

Postavite si samo dve vprašanji:
1. Kaj je potrebno narediti preden naredim nekaj drugega in v kakšnem zaporedju?
2. Kaj ima največjo, oziroma kaj ima najmanjšo prioriteto?

Namreč pravilo 80/20 pravi, da 80% vaših rezultatov prihaja iz 20% vaših aktivnosti.

Pravilo 80/20 pravi, da prvih 20% časa, ki jih investirate v načrtovanje vašega cilja in organizacijo delovnega načrta, bo vredno 80% časa in truda, ki je potrebno za doseganje določenega cilja.

Korak 9. Spremenite delovni načrt v zaporedne manjše korake, od začetka do izpolnitve in doseganja vašega cilja.

Kadar pripravite ta korak povečate vaše možnosti za uspeh od 600% do 800%, saj prav to predstavlja vaš cilj in načrt za celostno uresničitev.

Načrtujte vsak dan, teden in mesec v naprej. Načrtujte vsak mesec, že na začetku meseca. Načrtujte vsak teden, že na začetku tedna. Načrtujte vsak dan, že večer prej.

Bolj kot boste previdni in natančni pri načrtovanju aktivnosti, več boste dosegli v manjšem času. Vsaka minuta načrtovanja in priprave, vam bo prihranila od 600% do 800% v sami izvedbi.

Korak 10. Določite najbolj pomembno nalogo za vsak dan.

Vsak dan se vprašajte naslednje vprašanje: ˝V primeru, da lahko naredim samo eno nalogo iz seznama, katero nalogo bi naredil? Katera naloga mi pomeni največ in prinaša najboljše rezultate?˝.

Odgovor na to vprašanje predstavlja vašo najbolj pomembno nalogo in skozi to vprašanje, si določite dnevne prioritete. Le tako boste dobili odgovor, v kaj naj investirate vaš dragoceni čas.

Vprašajte se tudi: ˝Kaj bi delal ali delala cel dan in bi me to posledično pripeljalo najbližje k mojemu cilju?˝.

Fokus in zbranost sta ključna za vaš uspeh. Fokus v osnovi pomeni, da natančno veste kaj želite doseči. Zbranost pa zahteva od vas zavezanost, da počnete samo tisto, kar vas bo pripeljalo bližje k cilju.

Korak 11. Razvijte navado samodiscipline.

Kadar si določite najbolj pomembno nalogo in delate na izpolnitvi, poskrbite, da vas nič ne zmoti ali ukrade vaše pozornosti.

Korak 12. Trenirajte vizualizacijo vaših ciljev.

Kreirajte barvne, realne, čustvene slike vaših ciljev, kot da ste jih že dosegli. Zamislite si, da je vaš cilj že uresničen in kako uživate v doseženemu. Na primer; zamislite si, da že vozite vaš sanjski avto ali ste recimo že na sanjskem dopustu.

Skozi proces vizualizacije kreirajte čustva in občutke, ki jih boste spodbudili s uresničitvijo vašega cilja. Mentalna slika, kombinirana s čustvi in občutki, ima močen vpliv na vašo podzavest in um.

Vizualizacija je eno od najmočnejših orodij, ki vam lahko pomaga hitreje uresničiti zastavljene cilje. Kadar uporabite kombinacijo jasnih ciljev in vizualizacije skozi občutke, aktivirate vaš um.

Vaš um nato reši katerikoli izziv in oviro na poti do uresničitve cilja. Aktivira se zakon privlačnosti, ki privlači v vaše življenje osebe, ideje, okoliščine, dogodke in vire, ki vam bodo pomagali, da hitreje dosežete cilje.

Korak 13. Vaja postavljanja ciljev.

Vzemite čist beli papir in na sredino zgoraj napišite besedo ˝Cilji˝. V desni zgornji kot napišite današnji datum. Potrudite se in zapišite 10 ciljev, ki jih lahko uresničite v obdobju od 1 do 5 let.

Vsak cilj začnite pisati z besedo JAZ in dodajte glagol dejanja, ki deluje kot ukaz zavednega uma, vašemu podzavestnemu umu.

Opišite vaše cilje v sedanjiku, kot da ste jih že dosegli. Recimo napišite;

jaz vozim točno takšen avto, do tega datuma.

Zelo pomembno je, da so cilji pozitivno naravnani, zato nikakor ne pišite: ˝Jaz bom nehal kaditi.˝.

Cilje napišite in o njih razmišljajte, kot da so že realni in doseženi.

To bo pomagalo aktivirati podzavestni um, ki spreminja zunanjo resničnost in usklajuje s svojimi notranjimi ukazi.

Zdaj ste vi na vrsti, da si postavite cilje in uresničite sanje hitreje, kot ste jih lahko sanjali.

V primeru, da želite pri temu biti boljši, hitrejši in učinkovitejši naročite mojo knjigo KAKO ZADENETE TARČO, ČEPRAV JE NE VIDITE.


Za več informacij in naročilo knjige, kliknite na spodnji gumb

NAROČITE KNJIGO

Damir Junuzović