Produktivnost je mogoče izboljšati

V zadnjem obdobju so mi večkrat zastavili enako vprašanje: “Kako ti obvladaš čas in izboljšuješ produktivnost?”. Prav zato pišem tale prispevek, da odgovorim na to vprašanje in delim z vami nekaj nasvetov ter predstavim rešitev. Kot vsi vemo za vse nas ima dan 24 ur, ampak večini ljudi ne uspe narediti vse kar so načrtovali za posamezni dan (če so sploh načrtovali) oziroma njihova produktivnost ni zadovoljiva, saj časa nimajo pod nadzorom.

produktivnost

Kaj mi pomaga pri produktivnosti in nadziranju časa?

Predvsem mi pomaga natančna vizija, ki me pelje v smeri mojih srčnih sanj, želj in ciljev. Nato vse načrtujem  in opazujem s pomočjo različnih orodij, ki mi omogočajo merjenje rezultatov. Fokus mi omogoča, da se pred naslednjim korakom ali dejanjem vprašam samo 2 vprašanji:

 • Ali je naslednji korak ali dejanje v skladu z mojo vizijo?
 • Ali mi naslednji korak ali dejanje omogoča dolgoročen pasivni zaslužek?

Če sta oba odgovora DA oziroma pozitivna, potem imam odlično produktivnost in čas pod nadzorom, zato sem v nadaljevanju pripravil nekaj nasvetov za učinkovitejšo produktivnost in boljše razpolaganje in organiziranje časa.

Nasveti za boljšo produktivnost

 • Pišite, pišite, pišite, pišite…

Beležka v katero pišem vse pomembne dogodke, naloge in opravke je eno od najbolj pomembnih orodij, ki mi pomagajo pri produktivnosti in nadziranju časa. V beležko sproti zapisujem vse pomembne dogodke, naloge in opravke, ki vsak večer določim za naslednji dan glede na stopnjo pomembnosti. Tako se predvsem izognem pozabljanju in časovnim stiskam, kar omogoča večjo sproščenost in manjši stres.

 • Sestanke skrajšajte na 30 minut

Opazoval sem koliko časa zapravim za posamezni sestanek in bil popolnoma presenečen. Sestanki, ki bi se lahko v večini primerov zaključili v 30 minutah so trajali uro, večkrat tudi dve uri. Opazovanje me je pripeljalo do spoznanja, da je sestanek možno povsem realno in učinkovito zaključiti v 30 minutah. Pri temu mi je bila v veliko pomoč tudi odločitev, da se izogibam sestankov v kavarnah, restavracijah in podobnih lokacijah, kjer imam manjšo zbranost, zato sem odprl vrata pisarne kjer ste vsi dobrodošli in vabljeni na kakšen produktiven sestanek ob predhodnem dogovoru.

 • Vedno opravljajte samo eno opravilo

Tukaj sploh ni vprašanje ali smo zmožni opravljati več nalog hkrati, ampak je dokazano, da opravljanje več nalog hkrati pomeni, da naloge opravljamo povprečno in zadovoljivo, namesto nadpovprečno in kvalitetno, kot počnejo najbolj produktivni in organizirani.

 • Dokončajte naloge

Predlagam vam, da si vzamete čas in dokončate posamezno nalogo in šele nato nadaljujete naprej na naslednjo nalogo. Ne dovolite, da vas motijo in kradejo vaš dragoceni čas, spomnite se kakšna je vaša vizija, načrt in fokus ter tudi nadaljujte hoditi po tej poti.

zapiski

 • Naredite si urnik

Osebno urnik za posamezen dan pripravim večer prej in avtomatsko uskladim vse sestanke, pomembne naloge in opravke, ki je potrebno opraviti v tistem dnevu. Pri sestavljanju urnika vedno upoštevam pomembnost in prvo dodam vse sestanke, ki so v naprej načrtovani. Nato dodam vse naloge, ki so pomembne in je potrebno opraviti v tistem dnevu. V urnik dodam tudi naloge, ki je mogoče predati drugim, da opravijo namesto mene in sem tako bolj produktiven in imam več časa za ostalo. Na koncu dodam še naloge, ki je možno prestaviti na kakšen drug dan in ni pomembno, da so opravljene v istem dnevu in se jih lotim če sem opravil vse ostalo.

 • Izkoristite čas za prehrano

Prehrana je pomemben del našega življenja in ima velik vpliv na naše zdravje, zato se trudim vzdrževati redno in kvalitetno prehrano. Tako čas za kosilo izkoristim, da se družim s kakšnim od poslovnih partnerjev, sodelavcev ali kolegov, ki ima skupne poslovne interese. Če sem v času prehranjevanja sam, čas izkoristim za poslušanje in gledanje kakšnega dobrega izobraževalnega posnetka.

 • Izkoristite čas za prevoz

Večinoma se vsi peljejo do službe, zato tudi tale čas lahko koristno uporabite. Sam najraje čas, ki ga uporabim za hojo do pisarne, izkoristim tako, da v tem času hoje opravim pomembne klice, glede na to, da pisarne potrebujem manj kot deset minut peš. Daljše vožnje na sestanke ali izobraževanja izkoristim za branje ali poslušanje knjig ter drugih poučnih materialov.

 • Večer naj bo rezerviran družini in prijateljem

Večerne ure so zame prav posebne in so rezervirane izključno za družino in prijatelje, ki si zaslužijo moj čas, družbo in pozornost.

čas za družino

 • Dan začnite produktivno

Vsak dan se zame začne ob 4:58 uri, ko se s psom odpravim na sprehod, nato berem in pojem kvaliteten zajtrk, ki mi nudi dovolj energije za aktiven preostanek dopoldneva in vse naloge, ki me čakajo. Vam bi svetoval povsem enako in videli boste, da se boste počutili odlično in produktivno.

 • Nadzorujte porabo vašega časa

Najbolj pomemben nasvet sem pustil za konec kajti prav to je ključno za mojo produktivnost in boljše razporejanje in organiziranje časa. S pomočjo tega delovnega priročnika”Boljše razporejanje in organiziranje časa” sledim porabi časa, izboljšujem organiziranost in produktivnost ter ugotovim koliko časa zapravim za nepomembne naloge, ki ukradejo precejšen del časa, kar vas bo zelo presenetilo! Delovni priročnik poglejte tukaj, saj vam bo v veliko pomoč na poti do boljše produktivnosti:
https://www.poslovna-akademija.com/izdelek/boljse-razporejanje-in-organiziranje-casa/

Bodi vzor in sprememba! Vsak dan naredi korak več.