Kako postanemo sami sebi dovolj?

Kako postanemo sami sebi dovolj, kot emotivna, psihična in duševna podpora?

˝Vse težave izhajajo iz nezmožnosti, da človek sam s seboj preživi nekaj časa.˝

Prav z zgoraj napisanim stavkom, ki na povsem nov način prikaže vprašanje kako biti sam in srečen začenjam današnji prispevek. Namesto, da ustvarja strah, on pravi, da  nas preživljanje časa s samim seboj lahko pripelje na pot k samemu sebi, način, da sebe boljše spoznamo, prav v trenutkih, kadar smo izolirani od zunanjega sveta.

Vsi ali skoraj vsi se bojimo ostati sami, pravi Lee Babaute zelo priznani bloger, bojimo se ostati sami brez partnerja, prijateljev, družine…, hkrati pa takšen strah ustvarja vse večji pritisk, ki nas pripelje do položaja v kateremu si ne pustimo niti trenutka samo zase! Pri temu ima veliko vlogo tudi naša povezanost z družabnimi omrežji, trgovinami, prodajnimi centri, restavracijami,…

Zakaj je strah, da ostanemo sami nevaren? Zato ker nas bo pripeljal in usmeril do položaja, da se družimo v neskončnost, celo z ljudmi in osebami, ki niso dobri za nas in hkrati na takšen način in s takšnimi dejanji vstopamo v začarane kroge, prekomerno se hranimo, vsakodnevno nakupujemo, nakupujemo brez kakršnega koli pomena in iščemo druga nadomestila za ljubezen.

fear

Izvor strahu, da smo sami, je zapisan v naši odvisnosti, da ta strah doživljamo kot negativno, depresivno, strašno…, ampak biti sam je hkrati lahko priložnost, da se sprostimo in boljše spoznamo. V današnji družbi in okolju je nesprejemljivo, odklonsko in v mnogih primerih celo čudaško, če ste sami. Samsko življenje nam omogoča, da se poglobimo vase in emocije, ki nas izpolnjujejo, na primer lahko se poglobimo in prepustimo izjemni knjigi, da posvečeno in osvobojeno pišemo pesmi ali karkoli drugega, lahko sproščeno poslušamo glasbo in se nam ni potrebno ozirati na druge okoli nas… Takrat nam odgovarja in uživamo biti sami.

Kako takšen občutek širiti, da lahko postanemo sami sebi dovolj, kot emotivna podpora?

Sedite mirno in sproščeno in poiščite odgovore v sebi, na naslednja vprašanja:

  • Kdo ste vi?
  • Kaj ste v stanju narediti?
  • Ali lahko sprejmete sebe, kadar natančno in globoko premislite kdo ste v resnici?
  • Ali ste v stanju, da prav znotraj sebe najdete lepoto?
  • Imate resničen vzrok za strah ob pomisleku na to, da ste sami?

strahovi-in-fobije

Če še zmeraj niste prepričani ob pomisleku, da ste sami, je to popolnoma razumljivo in pričakovano emotivno stanje. Biti sam ni enostavno, ampak če ste pripravljeni na to, potem se boste enostavno naučili veliko novega in pridobili ogromno novih znanj in informacij, da se lahko znajdete v življenju in svetu. Kako upravljati in voditi gospodinjstvo? Naučili se boste pravočasno plačati račune in opraviti administrativne naloge. Kako potovati sami? Naučili se boste načrtovati potovanja, uporabljati mape, poiskati znamenitosti in organizirati prevoz. Tudi če se zgubite, to ne bo predstavljalo konec sveta, saj ste odgovorni samo zase.

Kadar si boste zaželeli in imeli priložnost, boste spoznavali nove ljudi in načine razmišljanja. Ali boste pripravljeni za ljubezenske zveze, če uživate v samskem življenju? Seveda boste! Dve osebi ustvarjata par, šele takrat kadar sta oba cela, izpolnjena eden z drugim in pripravljena na kompromise…

Zapomnite si, če ne boste zadovoljili sami sebe in srečni sami s seboj, potem tudi ne boste zadovoljili in osrečili drugih v skupnem življenju in preživljanju časa.

˝Vse težave izhajajo iz nezmožnosti, da človek sam z seboj preživi nekaj časa.˝

Tako kot se je tale članek začel z mislijo Blaz Paskala, tako ga bomo tudi končali, v upanju da ste dojeli bistvo in da si boste pogledali v oči ter imeli sami sebe radi…

Bodi vzor in sprememba! Vsak dan naredi korak več.