Popoldanski počitek da ali ne?

Popoldanski počitek lahko močno poveča vašo moč učenja, zavedanja in dojemanja, čutenja in razpoloženja ter še marsičesa drugega…

Vedno več ljudi verjame v koristi popoldanskega počitka, celo nekateri delodajalci so prepoznali trend in v popoldanskem času dovolijo, da si zaposleni vzamejo krajši počitek za dvig energije, regeneracijo in poznejšo vrnitev k delu. Čeprav na drugi strani nekateri razumejo popoldanski počitek kot znak lenobe in slabe motivacije. Če si vsakodnevno privoščite popoldanski spanec in uživate v njem, kar nadaljujte s to navado. Namreč najnovejše raziskave so pokazale, da je takšno početje zelo koristno in pametno ter odlično vpliva na bioritem vašega spanja. Raziskave so pokazale, da krajši počitek odlično vpliva na zavedanje in produktivnost. Za počitek ne potrebujete veliko časa, že 15 do 20 minutni počitek vam lahko prinese veliko spremembo.

 

 

Raziskava je prinesla zelo zanimive rezultate in pokazala, da imajo otroci, ki niso imeli popoldanskega spanja,  slabšo motivacijo in koncentracijo, pokazali so večjo nervozo in slabše možnosti za reševanje težav in izzivov v primerjavi z otroci, ki so spali vsakodnevno popoldan. Enako velja tudi za odrasle. Odrasli, ki si vsakodnevno privoščijo popoldanski počitek, imajo večji potencial za učenje in boljše funkcije spomina. Popoldanski počitek da možganom ponovni zagon, kratkoročni spomin se počisti in naši možgani se osvežijo in pridobijo nov, dodaten prostor.

Koliko naj traja popoldanski počitek?

Po besedah strokovnjakov, je že 15 do 20 minut povsem dovolj za osvežitev in ponovni zagon možganov. Dvignili boste stopnjo energije in zbranosti. Spanec ni tako globok, ampak takoj, ko se zbudite, ste pripravljeni in se lahko vrnete k delu in opravkom. Spanec ali počitek dolg od 30 do 60 minut zahteva 30 minut za popolno prebujanje, saj se je telo že začelo prepuščati bolj globokemu spanju. Daljši počitki, ki trajajo 90 minut se priporočajo osebam, ki ponoči ne spijo dovolj, saj je to že celoten spalni cikel.

 

Tako: sedaj imate odgovor, da je dnevni spanec ali počitek dober za vaše psihično in fizično stanje in ga izkoristite vsakič, ko se vam ponudi priložnost.

Ampak bodite previdni in nikakor ne ogrožajte vašega nočnega spanja, ki je življenjsko pomembno.

Bodi vzor in sprememba! Vsak dan naredi korak več.